Blog-2018

(ne) PLODNOST

Ljudje v današnjem času vedno več pozornosti posvečamo iskanju rešitev za nastali simptom in pri tem se je izgubil občutek zaznave pravega vzroka, ki nas je privedel do tega. Pogled na svet je zelo ozko usmerjen in mehaničen. Namesto da bi se usmerili v iskanje pravega vzroka, ki je pripeljal do simptomov, bi najraje zamenjali »pokvarjene dele« z »novimi« in se pri tem ne vprašali, kaj smo naredili narobe, da je do tega prišlo. S svojim telesom smo začeli ravnati kot mehaniki, ki svoje avtomobile popravijo delček za delčkom in pri tem pozabimo na celoto.
Kljub temu da ima neplodnost toliko »obrazov«, kot je ljudi, ki te obraze nosijo, še vedno lahko zaznamo skupne točke, ki neplodnost povezujejo. O neplodnosti govorimo, ko par po enem letu nezaščitenih rednih spolnih odnosov ne zanosi ali donosi živega otroka. V Sloveniji prevladuje primarna neplodnost, kar še ne pomeni, da sekundarne neplodnosti v Sloveniji ni. Neplodnost je prisotna tako v ekonomsko bolj razvitem kot tudi v ekonomsko manj razvitem svetu. V ekonomsko bolj razvitih državah prevladuje primarna neplodnost (par, ki ne more zanositi ali donositi živega otroka in pred tem ni imel še otrok), medtem ko v ekonomsko revnejših predelih sveta prevladuje sekundarna neplodnost (par, ki predhodno že ima otroka, vendar zaradi različnih vzrokov ne zmore ponovno zanositi ali donositi živega otroka). V Sloveniji se s to problematiko sreča vsak šesti par vsaj enkrat v življenju. Krivično se mi zdi, da v svetu še vedno velja prepričanje, da je za neplodnost vzrok na ženski strani, saj je znanstveno dokazano, da je delež v pojavnosti te težave enak moški neplodnosti. Pri veliko parih, ki ne morejo spočeti otroka pa vzrok za to ni znan.

Uradna medicina kot najpogostejše vzroke (80 % vseh vzrokov) za žensko neplodnost navaja:
motnje ovulacije
endometrioza
tuboperitonealni vzrok, kjer so jajcevodi neprehodni.

Poleg teh treh najpogostejših vzrokov pa na plodnost vplivajo še: starost ženske, neustrezna telesna teža, miomi, razvojne nepravilnosti maternice, spolno prenosljive bolezni, sistemske bolezni (kot so sladkorna bolezen, obolenja ščitnice), zdravila (steroidi, antidepresivi), različna vnetja v mali medenici … Nikakor ne smemo zanemariti vpliva stresa in drugih čustvenih pretresov, ki prek osrednjega živčevja delujejo na jajčnike.
Rada bi predstavila tematiko neplodnosti iz vidika naturopata biopsihokvantista. Kot prvo bi izpostavila, da je neplodnost v današnjem času uradno klasificirana kot bolezensko stanje, s katerim se ukvarjajo zdravstveni delavci. Ta klasifikacija mi poraja vprašanje: “Zakaj potem pari, ki si ne želijo otroka in so mogoče neplodni, niso bolni?” Neplodnost je namreč edino medicinsko stanje, ki za svoj obstoj potrebuje subjektovo željo. Za razliko od bolezni je odsotnost želenega stanja. Ženska, ki si ne želi otroka torej ne ve ali je plodna ali ne in s tem tudi ne ve ali je “bolna” ali ne. Patologija je torej odvisna od želje. Zato tu ne bi govorila o patologiji temveč o odsotnosti želenega stanja.
Živimo v svetu, kjer je hiter način življenja postal naš vsakdan. Če želiš biti uspešen, moraš vso svojo energijo vložiti v uresničitev zastavljenih ciljev. To za seboj potegne veliko stresa, depresije, anksioznosti, raznih obolenj in ne nazadnje tudi zavestno odločitev za poznejše načrtovanje družine. Poleg tega pa so svet preplavile tudi različne vrste kontracepcij in nenaravno pridelane hrane. Vse to poruši naše ravnovesje v telesu. Naturopatija, ki je multidisciplinarna veda, ima različne razlage, zakaj prihaja do neplodnosti. Skupno pa je prepričanje, da človek ni sestavljen le iz fizičnega telesa, ki ga vidimo, temveč tudi mentalnega, duhovnega in duševnega. Vzrok za nastalo patologijo lahko izvira na katerem koli od štirih nivojev in vpliva na vse nivoje naše biti. Ko pride do porušitve energetskega stanja telesa, se začne tvoriti bolezen (poudariti je potrebno, da vsaka neskladnost še ne privede do bolezenskega stanja, dražljaj mora biti za osebo pomenljiv). Relativno mlada znanost PNEI podaja, da so duša, duh in telo povezane komponente organizma, ki med seboj komunicirajo. Če pozdravimo um, pozdravimo tudi telo (in obratno). Tradicionalna kitajska medicina trdi, da je za plodnost ženske odgovorna ledvična esenca. Dr. med. Ryke Geerd Hamer na podlagi petih bioloških zakonov pravi, da je za vsako nastalo bolezen odgovoren biološki konflikt, ki se je zgodil nepričakovano, hitro ter je v nas vzbudil občutek osamljenosti.

Pri obravnavi ženske neplodnosti je potrebno pristopiti celostno. Oseba mora aktivno sodelovati po navodilih naturopata, ki izbere obravnavo, katera v danem trenutku doprinese najboljše rezultate. Pri fizičnih vzrokih, kjer gre npr. za neprehodne jajcevode, nepravilne oblike maternice idr., naturopat s svojimi pristopi ne more učinkovati. Takrat je potrebna kirurška pomoč s strani uradne medicine. Ko pa gre za fizične vzroke, kjer ni fizičnih pregrad, ampak le disfunkcije v delovanju reproduktivnih organov, lahko naturopat s svojimi pristopi pomaga do zanositve ali podpre telo za pripravo in lažje prestajanje postopkov OBMP (če se oseba za to odloči).
Ko načrtujemo otroka moramo posvetiti pozornost zdravemu načinu življenja. Kot zdrav način življenja štejem uravnoteženo in raznoliko prehrano, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov (ekološko pridelana hrana), pitje zadostne količine vode, opustitev kajenja in pitja alkohola (prekomerne količine), redne rekreacije in vsakodnevno sproščanje. Pomembno je tudi uživanje folne kisline vsaj en mesec pred zanositvijo. Dobimo jo v zeleni zelenjavi, cvetači, fižolu, grahu, repi, sončničnih semenih in sadju (banane, jagode, grenivke, maline, pomaranče). Te hrane ne kuhamo predolgo, saj se folati s segrevanjem razgradijo.
Pri blagih težavah z zanositvijo si sami lahko pomagamo na več načinov. Kot prvo moramo poskrbeti, da pijemo dovolj vode in spimo, skrbimo za redno rekreacijo, ki ne sme biti preveč intenzivna, poskrbeti moramo za sproščanje (meditacije, sproščanje v naravi,joga…) in če imamo stresno življenje, si ga malo umirimo. Hrana, ki jo zaužijemo naj bo bogata z vitamini in minerali (ekološko pridelana hrana), prehrana pa uravnotežena. Obstaja tudi veliko prehranskih dodatkov, ki ugodno vplivajo na hormonsko ravnovesje v telesu (npr.: shatavari, maca…). Če ob upoštevanju teh nasvetov ne pride do želenih rezultatov, svetujem obisk naturopata.

Pri sekundarni neplodnosti pa se posveča veliko pozornost pravilni prehrani in dodatnem vnosu ustreznih vitaminov (če je to potrebno). Potrebne so naturopatske obravnave, ki harmonizirajo energetski pretok po telesu. Zelo je priporočljivo oz. skoraj nujno, da oseba, ki ima sekundarno neplodnost že predhodno obiskuje naturopatske obravnave, saj tako telo “prepozna” obravnavo in s tem lažje in hitreje odreagira na energetsko stimulacijo.

Delo naturopata biopsihokvantista pri obravnavi (ne)plodnosti je torej usmerjeno v iskanje pravega vzroka, ki je do neželenega stanja privedlo in odprava le tega. Pri tem se vzpostavlja energetsko stanje telesa, ki sproži aktivacijo “notranjega zdravnika” in posledično osebnostno rast vsakega posameznika. Glavni dejavniki, ki vplivajo na neželeno stanje so misli, ki vplivajo na vse nivoje človekove biti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.