NATUROPATSKI pristopi

NATUROPATSKI pristopi:

  • elementi kraniosakralne terapije,
  • akupunkturna masaža po Penzel (APM),
  • CEPM TAPING,
  • holistične energetske tehnike,
  • elementi visceralne mobilizacije,
  • svetovanje (življenjski napotki, oligoelementi, cvetne esence…).
Kraniosakralna_terapija

KRANIOSAKRALNA TERAPIJA

Prvi, ki je odkril kranio-sakralni sistem, je bil osteopat William Sutherland. Pred približno sto leti je opazil, da se lobanjske kosti premikajo v korelaciji z drugimi kostmi (do takrat je veljalo, da so lobanjske kosti negibne). Njegovo delo je poglobil dr. Upledger. Ugotovil je, da imajo mehka tkiva, fluid in membrane sebi lasten ritem in smer gibanja. To gibanje in ritem je poimenoval kranio-sakralni ritem. Razvil je nežno manualno obravnavo, učinki katere so vidni pri skoraj vseh boleznih, še posebej tistih, pri katerih vzrok ni pojasnjen. Simptom na enem delu telesa je lahko posledica porušenega ravnovesja na katerem koli drugem delu telesa ali ravneh. Pri tej tehniki se daje poudarek na obravnavi mehkih membranskih tkiv, saj so ta prva, ki so se v evoluciji izoblikovala.

CEPM TAPING

CEPM TAPING je terapija pri kateri se na telesu najprej pripravi “teren”, nato pa sledi lepljenje kinezioloških trakov glede na energetsko stanje vsakega posameznika. Predpriprava “terena” vsebuje vzpostavitev energetskega pretoka po meridianih, sproščanje SI segmenta, sproščanje vretenc (tudi atlas) in številne druge prijeme, ki vodijo k dobremu psiho-fizičnemu stanju. Preko te terapije lahko delujemo tudi na organe.

Cepm_taping

AKUPUNKTURNA MASAŽA PO PENZEL (APM)

Akupunktna_masaza

APM je obravnava, pri kateri se z nežnimi potegi stimulira meridiane in akupunkturne točke. Ne uporablja se akupunkturnih iglic, temveč posebno palčko, ki je na obeh straneh zaključena v kroglo. To je ena najstarejših evropskih tehnik, pri kateri se kot glavni medij uporablja meridiane. Sestoji iz različnih pravil in izkušenj, iz katerih je povzela ključne informacije za doseganje optimalnih rezultatov: tradicionalne kitajske medicine, klasične akupunkture, terapija ušesa, nevralne terapije po Hunekeju in kiropraktike. V 60-ih letih prejšnjega stoletja jo je razvil Nemec Willy Penzel. Ko tečeta energiji YANG in YIN enakomerno skozi meridiane, se ustvarja harmonija v energetskem pretoku in človek se počuti dobro, ugodno, zdravo. V primeru, ko je ta harmonija porušena, se to na meridianu izrazi kot višek ali manko, človek pa se počuti slabo. Ko je ta disharmonija večja ali traja dlje časa, lahko človek zboli. Glavni namen APM je omogočiti energiji, da prosto teče po meridianih in s tem telesu omogočiti, da začne proces samozdravljenja. Nima stranskih učinkov in v kombinaciji z uradno medicino (ko je to potrebno) lepo sodeluje. Pri APM se uporablja energetsko kremo Creme d’Energetic, ki dodatno obogati moč obravnave. Krema nima sebi lastnega ph-ja, ampak se prilagodi potrebi organizma. Uporablja se jo za regeneracijo in nego kože in brazgotin, za dobro počutje, kot podporo pri poškodbah, ekcemih, luskavici, suhi koži, celulitu, edemih … Uživa se jo lahko tudi oralno pri bolečem grlu, napenjanju … Izdelana je po strategiji petih elementov povzetih po TKM.

VISCERALNA MOBILIZACIJA

Visceralna mobilizacija je tehnika, ki se je razvila v okviru osteopatske znanosti. Razvil jo je francoski zdravnik-osteopat Jean Pierre Barral. Gre za tehniko pri kateri s specifičnimi prijemi vplivamo na organe.

Visceralna_mobilizacija

SVETOVANJE

Novodoben pristop je pozornost na psihosomatske in preventivne aspekte zdravja, v smislu globalnega dobrega počutja in ne zgolj kot odsotnost simptomov. Disfunkcije v telesu nam pokažejo, da smo skrenili iz naše prave poti in nas opozarja, da poiščemo pravi smisel NAŠEGA življenja. Posvet oz. svetovanje vsebuje različne metode, ki stremijo k doseganju harmonije. Pri tem vam svetujem, katere metode in tehnike so najprimernejše za posamezno težavo, ter kako si lahko sami pomagate z zdravim načinom življenja, pripravki (floriterapija, oligoterapija, gemoterapija) in Okultnimi vedami.

FLORITERAPIJA temelji na jemanju cvetnih preparatov v raztopini, ki jih zaužijemo po kapljicah vsak dan pod jezikom. Gre za nežno obliko jemanja sestavljeno po meri rahločutne duše, ki trpi za mnogimi nejasnimi težavami. Implicira kompleksne interakcije, ki rezultirajo v razvoju klienta v smislu pozornosti in senzibilnosti v odnosu do čustvenih stanj in subtilnih vibracij sistema um-telo. Gre torej za Bachove cvetne esence, avstralske cvetne esence, kalifornijske cvetne esence idr.

OLIGOTERAPIJA temelji na jemanju oligoelementov, ki jih zaužijemo dnevno pod jezikom. Oligoelementi so prisotni v vseh tkivih organizma. Njihova koncentracija mora biti relativno konstantna. Odstopanja lahko vodijo do različnih disfunkcij. Jemanje le teh daje telesu energijo, da lahko opravlja različne reakcije, pomembne za naš organizem

GEMOTERAPIJA temelji na jemanju gemoderivatov, ki so glicerični preparati. Njihovo delovanje temelji na drenažnem učinku. Ne smemo jih enačiti s tinkturami, saj je njihovo delovanje in sestava povsem drugačna.

parapsihologija & naturopatija